Hoe om te gaan met HACCP: Een handleiding voor voedselveiligheid

Elke ondernemer of medewerker in de horeca of supermarkt sector herkent het wel, de regels rondom voedselveiligheid. De term HACCP is voor de mensen uit deze sectoren een bekende term. Waarom is dit toch zo belangrijk en is er een manier om dit makkelijker te maken?  

Wat is HACCP

Iedereen kent de term, maar wat betekent HACCP eigenlijk? Het staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Tijdens het bereiden of verwerken van voedingsmiddelen, kan er altijd iets misgaan. Dit zorgt voor potentieel gevaar voor de klanten die deze voedingsmiddelen kopen, de HACCP is opgericht om risico’s te beperken en te voorkomen dat klanten ziek worden door eten.

Een HACCP-Plan

Het is mogelijk om aan de HACCP te voldoen op 2 manieren. Dit kan met de hygiënecode, dit is een kant-en-klaar plan met een manier hoe je als onderneming aan de eisen kan voldoen. Dit plan kan worden besteld via de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De 2e manier is door zelf een HACCP-plan op te stellen. Hierbij is het belangrijk om alles duidelijk bij te houden op een overzichtelijke wijze en hierin moeten de kritische controlepunten duidelijk in kaart zijn gebracht. Het zelfstandig maken van een HACCP-plan doe je aan de hand van de 7 basisprincipes.

De 7 principes

HACCP is een systeem gebouwd op 7 principes om een richtlijn te geven hoe hier mee om moet worden gegaan.

  1. Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd. 
  2. Bepaal de Critical Control Points (CCP’s). Dit zijn punten die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen. 
  3. Stel per CCP een norm vast. 
  4. Monitor de CCP’s. Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden. 
  5. Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. In deze maatregelen staat welke actie nodig is wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet. 
  6. Controleer of het HACCP-plan goed is. Deze verificatie is een periodieke controle en laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt. 
  7. Leg alles vast. Houd documentatie en registraties bij.   

Controle

Het is belangrijk om deze regels goed na te leven, doordat bedrijven worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA). De NVWA is de toezichthouder van de HACCP, deze komen langs om te controleren of het bedrijf voldoet aan de gestelde eisen. De boetes die de NVWA uitdeelt kunnen verschillen van €450-500, tot wel €450.000-820.000. Dit is afhankelijk van de sector en het formaat van het bedrijf.

Not so fun fact:

De grootte van de onderneming speelt een rol bij de Warenwet en de Geneesmiddelenwet. De boete voor overtredingen van de Warenwet is bij een onderneming met meer dan 50 medewerkers 2 keer zo hoog!

Wat moet je hier nou mee?

De meeste van deze stappen zijn niet ingewikkeld en kunnen relatief eenvoudig worden gedaan. Door bijvoorbeeld de hygiënecode te gebruiken en ook het zelf maken van deze stappen is wel te doen. Het grootste gedeelte van de tijd en moeite gaat zitten in stap 7. Leg alles vast. Houd documentatie en registraties bij. Waarmee wordt gezegd: Je krijgt er een 2e boekhouding bij en ook voor deze krijg je een boete als deze niet goed voor elkaar is!

Dit moet makkelijker kunnen toch?

Wij van Albird zijn van mening dat dit makkelijker moet kunnen, zonder al dat extra werk waar je al geen tijd voor hebt. Daarom hebben wij hier een oplossing voor bedacht. Door gebruik te maken van onze temperatuur meters en de gratis bijgeleverde HACCP app is het bijhouden nog nooit zo makkelijk geweest. Aan de HACCP voldoen is makkelijker dan ooit.

Doordat het automatische systeem de temperatuur controleert van de koelcel, koelkast of vriezer hoef je niks meer te doen. Zo voldoe jij zonder gedoe aan de eisen van de HACCP,  voorkom je op deze manier onnodig boetes en bespaar je geld!

Albird – Jouw HACCP geregeld, maar dan makkelijker

Benieuwd of wij jouw HACCP ook makkelijker kunnen maken?

Klik op de link hieronder om een afspraak te maken en wij komen langs om samen jouw HACCP makkelijker te maken!

Deel deze blog

Abonneer op de nieuwsbrief

Meer om te ontdekken

Wij helpen je verder

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op via de onderstaande kanalen, dan spreken we u snel!