De Pleats onthult: Hoe HACCP en Technologie Samenkomen voor Voedselveiligheid

Introductie 

In de horeca kan HACCP soms voelen als een struikelblok op weg naar culinaire perfectie. Maar stel je een keuken voor waar iedereen, van chef tot afwasser, zich inzet voor voedselveiligheid. Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen. Dat is de sfeer die De Pleats in Burgum heeft gecreëerd. Onder leiding van eigenaar Eelke Duursma, heeft deze zaak een balans gevonden tussen HACCP en efficiëntie. 

Dus, als je wilt weten hoe je een keuken kunt runnen waarin voedselveiligheid en werkplezier samenkomen, lees dan verder. We duiken in het succesverhaal van De Pleats en hun gouden tips voor een efficiënte keuken. 

De Uitdagingen 

In de keuken van De Pleats was het naleven van HACCP-richtlijnen ooit een tijdrovende klus die het team afleidde van hun passie: geweldig eten maken. Eigenaar Eelke Duursma zag dat het moreel van zijn koks eronder leed. “Het was alsof we een extra taak hadden die niemand echt wilde,” zegt hij. En laten we eerlijk zijn, als het moreel van de koks laag is, proef je dat terug in het eten. Het was dus niet alleen een kwestie van regels volgen; het was een zoektocht naar een manier om dit te doen zonder het teamgevoel en de kwaliteit van het eten te verliezen. 

De Rol van de Medewerkers: De stille kracht van HACCP 

Je kunt als eigenaar de beste tools en systemen implementeren, maar uiteindelijk zijn het je medewerkers die de keuken draaiende houden. “Zij zijn de stille kracht die de snijplanken schoonmaken, de vloeren dweilen en de koelkasten uitruimen,” zegt de eigenaar van De Pleats. En als die medewerkers zich betrokken voelen bij de voedselveiligheid, dan verandert het gevoel in de keuken. 

Een van de meest treffende uitspraken uit ons gesprek met de eigenaar was: “Het geeft rust als je weet dat je het goed doet, want thuis werk ik ook graag in een schone keuken.” Dat vat de essentie samen van wat het betekent om een team te hebben dat zich eigenaar voelt van de voedselveiligheid. “Door bewust te maken van de gevolgen en te laten zien wat de voordelen zijn, krijg je een schonere keuken en een fijnere werkomgeving,” voegt hij toe. 

Eenvoudige Aanpassingen, Groot Verschil: Efficiëntie en Teamwork in de Keuken 

Bij De Pleats hebben ze een praktische oplossing gevonden voor een alledaags probleem: het bijhouden van temperaturen. Door het plaatsen van temperatuursensoren in de koelingen is die zorg volledig weggenomen. “We krijgen nu automatisch een melding als er iets niet in orde is met de koeling,” vertelt de eigenaar. “Zo weten we op tijd als er iets mis is en kunnen we direct actie ondernemen.” 

Maar technologie is slechts een deel van het verhaal. Goede communicatie en teamwork zijn minstens zo belangrijk. “We houden iedereen op de hoogte via werkoverleggen en updates,” zegt de eigenaar. “Dat helpt om het verantwoordelijkheidsgevoel onder de medewerkers te versterken en maakt dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een veilige en efficiënte keuken.” 

De Gouden Tip van de Eigenaar 

Als er één ding is dat de eigenaar van De Pleats wil meegeven, dan is het dit: “Behandel je werkplek alsof het je eigen keuken is. Thuis wil je toch ook in een schone omgeving zijn? Waarom zou dat op je werk anders zijn?” Deze simpele gedachtegang kan een wereld van verschil maken. “Als iedereen deze mentaliteit aanneemt, wordt voedselveiligheid een vanzelfsprekendheid en niet iets dat ‘moet’,” voegt hij toe. 

Conclusie: Samen Sterk in Voedselveiligheid 

Voedselveiligheid is geen soloproject; het is teamwork. Zoals we hebben gezien bij De Pleats, is het mogelijk om een cultuur van verantwoordelijkheid en efficiëntie te creëren. Door te investeren in de juiste tools en open te staan voor innovatie, kun je de dagelijkse HACCP-taken aanzienlijk verminderen. Maar wat echt het verschil maakt, zijn de medewerkers. Als iedereen zich verantwoordelijk voelt voor voedselveiligheid, dan wordt de keuken niet alleen schoner maar ook een fijnere plek om te werken. 

Dus of je nu een horecaondernemer, een kok, of een afwasser bent, onthoud dat elk detail telt. Van het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen tot het implementeren van slimme technologieën, iedere stap draagt bij aan het creëren van een veiligere en efficiëntere keuken. 

Deel deze blog

Abonneer op de nieuwsbrief

Meer om te ontdekken

Wij helpen je verder

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op via de onderstaande kanalen, dan spreken we u snel!